Keňské Itibo v Chrudimi

21. 6. 2015 13:24
Rubrika: Nezařazené

Před dvěma týdny, v úterý 2. června 2015, proběhl v Chrudimi Benefiční večer pro Itibo. Předcházela mu dopolední beseda na chrudimském gymnáziu. Itibo je keňské městečko, které již bezmála 10 let navštěvuje pardubický zdravotník Aleš Bárta. Svůj život obětoval Africe, což je patrné i z jeho způsobu života. Vždy 3 měsíce tráví v ČR, 3 měsíce v Keni a takhle už 10 let dokola.

O Alešově práci v Keni natočila mladá dokumentaristka Olga Špátová film Daleko za sluncem, který produkovala HBO Europe. Právě tento snímek přijela Olga Špátová spolu s Alešem Bártou do Chrudimi představit. Aleš dokázal ze zchátralé budovy v zapadlé části Keni vybudovat spolu se svými pomocníky krásné zdravotnické centrum. Místo, na kterém vládlo pouze zrezivělé lehátko, špinavá žiletka a vata, prošlo vývojem nejen v technologiích, ale i ve zdravotnických službách.

Dopolední projekce filmu a následné besedy na gymnáziu se účastnilo 220 studentů a každý svým 40 Kč darem přispěl na nákup nové sanitky, která je v Itibu potřeba koupit. Nyní nabízím dva příspěvky studentů gymnázia:

Konec roku se blíží a mně splývají jednotlivé dny v sebe. Přeci však se jednoho dne u nás na GJR objevilo zpestření v podobě nenápadného mužíka s partou "kolegů" a dokumentárním filmem. Prakticky hned od začátku mne dokument zaujal, mé oči byly doslova "přišpendlené" k obrazovce. Hltala jsem očima minutu po minutě. To, co pan Bárta společně s dalšími dokázal v Africe vybudovat, si zasluhuje velký obdiv. Znovu mne jen utvrdil v rozhodnutí pomáhat lidem. Film je velmi poutavý nejen pro své kvalitní zpracování, ale i pro silný děj s tvrdou pravdou reality.

studentka Míša (17 let)

 

Dokument na mě zapůsobil a určitě udělal dojem. Poznal jsem svět z trochu jiné strany. Bylo velmi zřetelně vidět, že i lidé v Keni jsou stejní jako my – dokáží se smát i brečet, mají stejné sny, ale také nešvary, které hyzdí jejich tváře. Vytknul bych jedině začátek dokumentu – přišel mi trochu umělý, co se týče zpracování. Fajn byla přítomnost samotného aktéra Aleše Bárty a kameramanky Olgy Špátové, kteří měli možnost sdělit přímo své pocity.

student Štěpán (18 let)

A ještě jeden příspěvek a to paní profesorky, který uveřejnila na sociální síti:

Kdo nemáte na dnešní večer program, neváhejte a vyražte do kina udělat něco dobrého pro trochu vzdálenější kousek světa. Pan doktor je fakt hustej týpek, paní režisérka velmi sympatická, beseda s nimi nemá chybu. A dávám stejné doporučení, jako jsem já dostala včera - kapesníky s sebou ;). Byly fakt potřeba :).

paní profesorka Lenka

Ještě jeden odkaz a to na článek paní ředitelky našeho gymplu: http://www.klickevzdelani.cz/Ve%C5%99ejnost/Ze-%C5%BEivota-%C5%A1kol/Aktivity-S%C5%A0/ID/25571/Zaci-chrudimskeho-gymnazia-prispeli-dobre-veci

(foto: Alžběta Boháčová)

(foto: Alžběta Boháčová)

 

Večer proběhlo promítání v městském kině, kterého se účastnilo asi 100 lidí. Naše pozvání přijal i pan starosta Chrudimi, který ač byl pozván, koupil si vstupenku za 10 000 Kč (ze svého;)). Když tedy sečteme všechny dary, vstupné, … tak já mám osobně obrovskou radost :)! Chrudim za tento den darovala nemocnici v Itibu více než 50 000 Kč!

Ještě přikládám poslední komentář a to také jedné profesorky, která se účastnila večerní projekce:

Byl to silný zážitek. Mám ráda ten pocit, kdy sedím v tmavém sále, na plátně běží titulky a já se nechci odlepit z místa. Měla jsem ho i tentokrát. Daleko za sluncem nepůsobí prvoplánově na city, není to "vyděračský" film. Chvilku se smějete, chvilku je vám do breku a na konci máte plnou hlavu myšlenek - alespoň já měla. A i když víte, že z mnoha důvodů nedokážete to, co Aleš Bárta, chcete a možná i potřebujete pro Itibo alespoň něco udělat.

paní profesorka Ilona

(foto: Jindřich Balous)

(foto: Kristýna Šváhová)

 

Pokud Vás příběh Itiba zaujal, chtěli byste sami zhlédnout film, zvu Vás do Pardubic. V rámci letního kina zde bude totiž 10. července 2015 za přítomnosti režisérky Olgy Špátové, zdravotníka Aleše Bárty a mediků projekce filmu. Kdybyste chtěli i Vy přispět, samozřejmě budeme rádi. Více info zde: http://www.adra.cz/pomoc-v-zahranici/rozvojove-projekty/kena--zdravotni-stredisko-itibo. Pokud máte jakékoliv jiné dotazy, klidně se na mě obraťte ([email protected]).

Na závěr ještě přikládám trailer filmu:

 

Zobrazeno 2414×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

A líbilo by se to i mým keňský spolusestram

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio